http://img98.imageshack.us/img98/3166/kkkx.gifskidanje fleka: август 2010

уторак, 10. август 2010.

FLEKA OD DEZODORANSA

Desetak minuta potopite maicu u belo vino potom operite standardnom procedurom.

FLEKE OD VOSKA

Sa tkanine uzmite medicinski benzin ili terpentinsko ulje, ako je materijal prirodan možete da posluži i alkohol, ili aceton.Dobro natopiti fleku a zatim isčetkati.
-sa nameštaja će te vosak skinuti trljanjem zrelim paradajzom.

FLEKE OD PIVA

Ako je fleka stara namočite je toplom vodom, zatim je tretirajte rastvorom amonijaka, i potom isperite. Ako je fleka tek nastala razblažite medicinski alkohol vodom 1:1 i potopite, neka odstoji u toj vodi potom isperite čistom vodom. Dovoljno je ds stoji do 45 min.

FLEKE OD MAJONEZA, SENFA

U osnovi sve masne fleke se skidaju na sličan način, prvo se odstrani sve što može nožem ili nekim zgodnim predmetom, a potom se posipa brašnom, dečjim puderom, solju... Naspe se dosta recimo pudera, ostavi, najbolje do sutra, potom se skine taj osušeni puder koji je apsorbovao gotovo svu masnoću, potom se isčetka, i opere standardnom procedurom.

FLEKE OD KEČAPA

Pažljivo sastrugati kečap sa tkanine, ostaviti je u hladnoj vodi, poprskati limunom, istrljati sapunom, ili oprati deterdžentom.

FLEKE OD LEPKA NA STAKLU,NAMEŠTAJU

Istrljati običnim jestivim uljem, koje nije loše malo zagrejati, bude efikasnije potom rastvorom deterdženta oprati to mesto

FLEKA OD KREME ZA CIPELE

Pažljivo trljati fleku špiritom ili terpentinom.

FLEKE OD MASTI

Od masti fleka se prvo pospe solju ili dečijim puderom, ostavi se da so ili puder upiju masnoću, potom se uklone i obično je dovoljno oprati u deterdžentu, ako nije ponavljati postupak.

FLEKA OD ŠALITRE

Ako se na zidu pojavi šalitra treba je natopiti varikinom i ostaviti otvorene prozore da se miris što više isparava, ostaviti preko noći, ujutru isčetkati zid, potom okrečiti ili već po želji.

FLEKA OD BUĐI

Ako je na tkanini tkaninu potopiti u mleko da stoji, efekta će imati ako je fleka sveža, ako je fleka stara, dugo stoji pa se potopi, efekat će verovatno biti manji.

Ako je fleka na zidu, namazati varikinom i ostaviti preko noći, ostaviti otvorenu prostoriju zbog mirisa,da se ne udiše. ujutru isčetkati suvom četkom i jedan period se neće pojavljivati.

FLEKA OD ŽVAKE

Staviti predmet u zamrzivač, kad se žvaka potpuno stegne odstraniti je a fleku koja ostane tretirati medicinskim benzinom ili rastvorom amonijaka i sirćeta. Potom redovno oprati.

FLEKE OD URINA

Fleku natopiti razblaženim sirćetom, ostaviti da odstoji , potom oprati u deterdzentu.

FLEKE OD TRAVE

Očistiti sokom od limuna, može i špiritusom, a potom redovno oprati.

Protrljati puterom, a ako je fleka starija i limunovim sokom i potom redovno oprati

FLEKA OD ČOKOLADE

Alkoholom, rastvorom deterdzenta za suđe pa oprati redovno.

FLEKA OD ČAJA

svežu fleku ako nije na tkanini koja pušta boju tretirati limunovim sokom, a potom oprati u deterdzentu

FLEKA DO ČAĐI

ukloniti čađ, naj bolje usisati, a preostalu fleku tretirati špiritusom ili rastvorm deterdzenta.

FLEKE OD LEPKA

Očistiti tako što se na fleku naspe sirće, a potom sundjerom i vodom izaprati to mesto

FLEKA OD MASTILA

Ako nije sveža pokušati limunovim sokom, ako je sveža pokušati sa posipanjem solju, ostaviti da stoji, skinuti so, i potom očistiti sirćetom, pa izaprati.

-drugi način, skinuti alkoholom, limunovim sokom, ili špiritom, potom redovno oprati.

-može i kombinacija natrljati limunom, posuti solju, ostaviti da odstoji sat - dva i oprati.

FLEKE OD FLOMASTERA

Kažu da treba pokvasiti krpu koja ne pušta boju u limunov sok i trljati, pa nanovo, i tako dok fleka ne nestane. Potom isprati.

Drugi način je da se tkanina ostavi potopljena u mleko preko celog dana a potom se opere.

Još jedan način je da se naprska fleka špiritusom ili lakom za kosu, malo sačeka i onda protrlja pa opere.

FLEKE OD HEMIJSKE OLOVKE

Poprskati lakom za kosu, ostaviti da se osuši, poprskati lakom za kosu.

FLEKE NA KOŽI

Čiste se špiritusom, prvo treba probati na nekom manje vidljivom mestu, pa tek onda, ako se utvrdi da je bezbedno na fleku naneti špirit.

понедељак, 02. август 2010.

FLEKE OD KREČA

Na pamučnim tkaninama istrljati razblaženim mlakim sirćetom ili toplim rastvorom limunske kiseline a potom proprati u vodi
-Na vunenmi štofovima prvo treba pažljivo sastrugati kreč, a fleku namočiti limunovim sokom

FLEKE OD ORAHOVE LJUSKE

-Mrlje od zelene orahove ljuske sa ruku se odstranjuju amonijakom
-sa tkanina se otstranjuju rastvorom vinske kiseline, ili nesoljenom vodom u kojoj je kuvan beli pasulj, natapkati fleku više puta.

FLEKE OD ULJA

Uglavnom se odstranjuju benzinom (medicinskim)ili terpentinom. Može i da se stavi magnezijum u prahu na fleku i pokvasi benzinom iostavi da se osuši pa potom ukloniti i prepeglati preko druge tkanine.

FLEKE OD VOĆA

-Na pamučnim tkaninama koje su šarene na fleku sipati vruće mleko, a potom oprati, a može i da se natopi mešavinom alkohola, vode, i glicerina, a zatim oprati toplom vodom.
-Kod belih pamučnih tkanina svežu fleku treba natopiti sokom od limuna i isprati vrućom vodom.
-Vunene stvari sa postojanim bojama čiste se od fleka od voća tako što se fleka istrlja razblaženom limunovom kiselinom, a potom dobro izaprati.
-ako je boja na vuni nepostojana,onda se uflekano mesto potapa u sapunicu u koju je dodato nekoliko kašika amonijaka, ostavi se u tome nekoliko vremena da se otkiseli a potom se istrlja i izapere.
-Na svili fleka se trlja vatom namočenom u čist špiritus, ako to ne pomogne treba fleku natopiti čistim alkoholom, a potom treba naliti rastvor od 5g limuntusa u 50g skuvane i ohladjene vode.Ostaviti 5 minuta da deluje na tkanini a zatim izaprati vodom.Ako se fleka ne ukloni u potpunosti, ponoviti postupak.
-Još jedan način je da se fleka nakvasi sokom limuna ili sirćetom i ne prati je sapunom, isprati čistom vodom, ponoviti ako treba i tek kada nestane oprati na standardan način. Naravno uspešnost uklanjanja zavisi kako od načina tako i od materijala sa kog se uklanja fleka.

FLEKE OD LAK FARBE

na manje osetljivim materijalima fleke je dovoljno ako su sveže namočiti razređivačem, trljati, ako je fleka sišla onda tretirati medicinskim benzinom da ne bi ostala masna fleka, pa potom redovno oprati.
Ako je fleka starija, prvo fleku treba potopiti u razredjivač, i čekati da boja počne da se razmekšava, i potom ponoviti gore naveden postupak.

Ako se fleka nalazi na vunenom materijalu, ako je sveža otklanja se natapanjem terpentinom. Ako su se fleke već osušile treba ih prvo namazati nekim neagresivnim sapunom, i posle sat isprati u toploj vodi, ili izmešati jednake delove čistog špiritusa i amil-alkohola (kupuje se u apoteci) i time istrljati fleku.
-Mešavinom terpentina i amonijaka takodje se mogu otklanjati fleke od lak farbi, tako što se umoči krpica u ovaj rastvor i njom se trlja zaprljano mesto.
-Na čojanim štofovima se mrlje otklanjaju terpentinom, a benzinom dok su sasvim sveže.

FLEKE OD VINA

-Na belim materijalima fleke od belog vina treba namočiti sokom od limuna ili hidrogenom i izložiti suncu
-na svili čistiti benzinom ili špiritusom
-od crnog vina treba namazati hidrogenom a zatim razblaženim amonijakom
-ako je fleka od crnog vina sveža pospite solju i operite čistom vodom
-mrlja od crvenog vina može da se prelije rakijom, potom ostatke fleke trljajte limunom
-starija fleka od crnog vina potopite u mleko i neka prokuva u tom mleku, isprati hladnom vodom.

FLEKE OD ZNOJA

-Na obojenoj vuni čisti se sirćetom
-na filcanim šeširima na 2,5l vode doda se 2,5g cinkovog praška i tim se obriše fleka, a potom se pročetka četkom zamočenom u mlaku vodu.
-na svilenim materijalima , materijal se stavi na tvrdju podlogu i flanelskom krpom zamočenom u špiritus se trlja u pravcu niti.
-na vunenom štofu treba pomešati 1 deo amonijaka 2 dela alkohola i 3 dela sumpornog etera (etersulfurikum) i krpicom zamočenom u taj rastvor trljati proznojeno mesto,

FLEKE OD KRVI

-Na platnu fleku nakvasiti sa jakim rastvorom soli ili hidrogena ostaviti da malo odstoji u rastvoru pa oprati u prašku.
-Na svili natopiti mrlju čistim špiritusom, potom namočiti komad vate u špiritus, i trljati dok ne nestane. Potom oprati u prašku i vodi.
-na beloj svili se primenjuje hidrogen razblažen.
-Na vuni fleka se vadi špiritusom ili benzinom, pod uslovom da je boja postojana;ako boja nije postojana onda se tkanina namače u vruć rastvor kuhinjske soli i vode, a potom se špiritusom istrlja, takodje i bela vuna se čisti špiritusom.
-Ako je mrlja na papiru treba je tretirati rastvorom hlora, i odmah pokupiti, ponavljati dok se ne očisti.
-Ako je fleka na drvetu koje nije lakirano čisti se jakim rastvorom sode, kom je dodato nepšto sone kiseline
-sa mermera fleka od krvi se skida tako što se pomeša benzin i magnezijum i naspe na fleku i ostavi da se osuši i potom se istrlja flanelskom krpom.

FLEKE OD MLEKA

Mesto uflekano mlekom namočiti mešavinom 4 kašike vode, 4 kašike glicerina, i nekoliko kapi amonijaka, potom taj predmet prepeglati između druge dve tkanine vrućom peglom.

FLEKE OD JODA

Bele materijale koji ne spadaju u osetljive mogu se potopiti u rastvor jedan deo amonijaka i dva dela vode, a potom izaprati u razblaženoj sonoj kiselini.

FLEKE OD KATRANA

Treba namazati margarinom - margarin će omekšati katran, koji se potom pažljivo sastruže, a masna fleka se skine medicinskim benzinom

FLEKE OD GASA

Mešavinom amonijaka i vode u razmeri 1:8. Potom oprati u toploj vodi.

FLEKE OD LIKERA

Treba ih prvo tretirati razblaženim amonijakom ili razblaženim špiritusom, a potom isprati mlakom vodom

FLEKE OD KAFE

Ima nekoliko načina
-ako je fleka sveža nasuti na nju deterdžent za sudove, istrljati čistim sundjerom, i potom redovno oprati,
-može i potopiti u hladnu vodu, namazati glicerinom, isprati u mlakoj vodi,
-na svili treba namazati glicerinom i ostaviti duže na mrlji, zatim flanelsku krpu umočiti u špiritus i time skinuti fleku.

-Posuti kiselom vodom i trljati

FLEKE OD ANILINSKE BOJE

Čiste se običnim špiritusmo, nakaplje se na vatu, prisloni na obojeno mesto, čim vata promeni boju baciti, uzeti drugu, namočiti špiritusom, ponovo nasloniti , čim upije boju, baciti, postupak ponavljati dok se boja ne ukloni.Potom redovno oprati predmet.

FLEKE OD JAJA

Ostaviti fleku da se osuši, potom isčetkati mekom četkom, a potom medicinskim benizinom. Izaprati čistom vodom.

FLEKA OD PIVA

Fleku je dobro odmah natrljati vodom, u koju je dosta soli stavljeno,
-ako je na platnu treba izmešati špiritus i vodu pola - pola i tim istrljati fleku, a potom čistom vodom
-ako je fleka na svili treba istrljati pažljivo čistim (medicinskim)benzinom, i potom mlakom peglom prepeglati
-na beloj vuni se čisti razblaženim amonijakom
-na vunenim predmetima u boji mešavinom špiritusa i vode 1:1, a potom isprati čistom vodom

FLEKE OD ALKOHOLA

Dovoljno je iyaprati čistom vodom, a ako je tkanina osetljivija, treba je navlažiti sunđerom, zatim staviti čistu krpu preko, pa toplom peglom (ne vrućom!) prepeglati par puta, tako da voda i alkohol zajedno ispare.